بنام خدا
پروردگار سبحان را شاکرم که اندک فرصتی جهت خدمت به اهالی خوب شیراز در پنجمین دوره شورای اسلامی شهر شیراز فراهم شد. شورایی بر آمده از خواست عمومی و با آرایی بینظیر در طول عمر ادوار مختلف که البته با اندیشه نوینی از مدیریت شهرسازی فعالیت خود را آغاز کرد.
پر بیراه نیست اگر ادعا کنیم شورای پنجم با شعار «انسان محوری» اندیشه جدیدی را به روح فرسوده مدیریت شهری دمید و آغازگر تحولات عمیق فکری در حوزه شهرسازی شد. اگر چه اول راهیم اما ایجاد مدیریت شهریِ مبتنی بر اندیشه و با اتکا بر برنامههای عملیاتی و راهبردی از مهمترین ویژگی دور پنجم شورای اسلامی شهر شیراز است که تا پیش از این سابقه نداشته است.
وقتی قرار است شهری برای زیست جمعیت دو میلیون نفری با تکثر اندیشه و تنوعِ مطالبه ساخته شود، شرط اول قدم آنست که اندیشهای واقعگرایانه، پویا و پاسخگو را به بدنه مدیریت شهری تزریق کنیم لذا از این جهت شورای پنچم مفتخر است که حداقل توانست بدنه مدیریت شهری و شهروندان شیرازی را به تامل و اندیشیدن علمی و منطقی در حوزه مدیریت شهری و زیست متعالی انسان در شهر سوق دهد.
بر هیچ کس پوشیده نیست که زیست انسانها در دنیای مدرن متاثر از فضای شهری است و انسان آگاه و اندیشمند باید برای نوع زیست خود تامل و تفکر کند. شرایط پیچیده حاکم بر جوامع شهری ما را وادار میکرد که حتما برای مدیریت شهری فکر کرده، نظریهپردازی کنیم و برنامه ارائه دهیم.
شورای پنجم نشان داد دوران مدیریت سلیقهای، سنتی و بدون توجه به ساختار برنامه، رو به افول است و پرداختن به آسیبهای کالبدی، اجتماعی و حتی فردی در شهرها جز از طریق مدیریت اندیشهورز و برنامهمحور میسر نمیشود. جای بسی خوشحالی است که شورای پنجم دریچهای در حوزه مدیریت شهری گشود که از این پس مطالبات عمومی صرفا حول اندیشههای نوین شهرسازی مبتنی بر ارزشهای بومی ایرانی و اسلامی شکل خواهد گرفت و مدیریت شهری موظف است هم برای توسعه و هم برای کاستن از آسیبها برنامه ارایه کند.
اگر چه شورای پنجم به پایان راه خود رسید اما امروز مفتخر است که عملکرد سلیقهای و بدون برنامه در مدیریت شهری، جای خود را به رویکردهای اندیشهورز و برنامه محور در حوزه مدیریت شهری داده و اما نکته مهم اینکه میطلبد دانشگاهیان، حوزویان و متخصصان امور شهری اعم از معماران و مهندسان، اقتصاددانان، حقوقدانان، جامعهشناسان و مردمشناسان و همه متخصصان حوزههای علوم انسانی و اسلامی بیش از پیش به درک نیازهای مدیریت شهری و زیست انسان در شهر توجه کرده و شرایط لازم را برای بروز اندیشههای متعالی در این زمینه فراهم کنند.
امروز که ستونهای شهرنشینی بر زندگی همه ما سایه انداخته، بیش از هر زمان به نظریهپردازی در موضوع مدیریت شهری نیازمندیم؛ چرا که شهرها را بدون گفتمان نظری و علمی دیگر نمیتوان اداره کرد.
شورای پنجم در طول عمر خود تجربه موفقی از مدیریت اندیشهورز و برنامهمحور را به نمایش گذاشت؛ پرداختن به مسائلی همچون مبارزه با فساد سیستماتیک و ارائه راهکارهای کاربردی، توجه به برنامههای راهبردی و عملیاتی در قالب تصویب چشم انداز بیست ساله شهر شیراز و برنامه توسعه پنج ساله سوم، نگاه انسانمحور به عمرانشهری با هدف توجه ویژه به نیازهای فردی و اجتماعی انسان، توسعه شهرداری الکترونیک و زمینه سازی برای بهرهگیری از فناوریهای هوشمند در حوزه مدیریت شهری مهمترین نمونههای سیاستهای مبتنی بر اندیشه و برنامه در شورای پنجم است. به رغم همه این تلاشها، تا رسیدن به حکمرانی مطلوب شهری راهی بس دراز و دشوار در پیش است.
هرچند آسیبها و ناکامیها کم نبودند و کم نیستند و اتفاقات عجیب و غریبی همچون زمینرانش، شرایط سخت اقتصادی، سیل، کرونا، آسیبهای منبعث از اطلاع رسانیِ کذب و افسار گسیخته در فضای مجازی، تحریمهای بیسابقه و دهها مساله دیگر را در طول چهار سال گذشته تجربه کردیم اما این جسارت و شجاعت در مدیریت شهری وجود داشت که همواره آرامش را برای شهر و ساکنانش به جود آورد.
اقدامات شورای پنجم متوجه تعالی انسان، فارغ از تبعیضها صورت گرفت تا ساکنان شیرازی در هر طبقه و قشر خاصی بتوانند از نوع عمران شهریِ انسانمحور بهرهمند شوند. احیای بافت تاریخی، بهسازی و نوسازی فضای فرسوده شهری، اجرای پروژههای متنوع عمرانی ـ اجتماعی همچون پیادهراه احمد بن موسی در منطقه دو و پیاده راه استاد شجریان در منطقه شش، ایجاد پردیس سینمایی جوان و پردیس تئاتر نصر در کنار بوستانهای سایه، گلسرخ، خورشیدکلاه و گفتار نمونههای متنوعی از توزیع عادلانه امکانات در شهر شیراز بود.
اجازه میخواهم در ادامه از همکاری صمیمانه همکارانم در شورای شهر، شهردار محترم شیراز، همکارانم در بخشهای مختلف شهرداری شیراز، اصحاب رسانه، یاوران شورای شهر و منتقدانِ دلسوز قدردانی کنم.
در طول دوران عضویت بنده در شورای پنجم در مناطق ۱۱ و ۳ شهرداری شیراز و نیز سازمان مدیریت پسماند توفیق نظارت پیدا کردم. در منطقه ۱۱ به مدد همکاری خوب آقای مهندس برزگر شهردار منطقه، زمینه اجرای دو بوستان شایسته و زیبای سهراب سپهری و سایه، بزرگترین مسیر دوچرخه شهری و نیز مجموعه پردیس تئاتر نصر فراهم شد و پروژههای متعددی از جمله اجرای بوستان ساحلی و اصلاح دیواره رودخانه خشک در مرحله طراحی و اجرا قرار گرفت.
منطقه سه به عنوان نگین گردشگری شهر شیراز نیز به مدد تلاش دیگر همکارانم در شورای شهر که سابقه نظارت قبل از اینجانب را بر عهده داشتند و کوشش کمنظیر شهرداران آن آقایان بذرافشان، طهماسبی و شکوهیان، به کارگاهی عمرانی با هدف کم کردن فاصلههای ایجاد شده با دیگر نقاط شهری تبدیل شد.
امروز در روزهای آخر عمر شورای پنجم طرح بهسازی منطقه پیرامونی آرامگاه سعدی پس از قریب به ۳۰ سال در آستانه افتتاح است،
پروژه خیابان حاج عزت که سالها درگیر مشکلاتی چون تملک مسیر بود، به روزهای پایانی خود رسیده است،
پروژه بلوار شهید وفایی با اجرای فاز آخر آن در ضلع شمالی تکمیل و نهایتا در شرایط مطلوبی به ساختار حمل و نقل شهری وارد شد،
تقاطع چپگرد دلگشا به رغم همه مشکلات فنی و ترافیکی که در طراحی آن وجود داشت و توقف پنج ساله آن، گشایش یافت،
تقاطع چند سطحی سعدی ـ خرامه بزودی به روی شهروندان عزیز بازگشایی میشود.
پروژه عقب مانده لولهگذاری و هدایت سیلاب دروازه قرآن، به رغم همه محدودیتهای مالی هم اکنون در حال اجراست. همان پروژهای که گذشتگان از اجرای آن دوری گزیدند و منجر به بروز سیل غم انگیز ۹۸ شد.
در شهرک زیباشهر یکی از زیباترین بوستانهای محلی اجرا شد و شهرک رکن آباد در آستانه جهش قابل قبولی در اجرای پروژههای فرهنگی و اجتماعی قرار گرفته است.
پیادهراه باباکوهی با هدف ایجاد نشاط در یکی از محلههای شلوغ شهری شیراز بزودی تقدیم شهروندان عزیز میشود و پروژه محور عرفان با هدف احیای نگین گردشگری شیراز از دروازه قرآن تا بازار وکیل روند خوبی را طی میکند.
علاوه بر این دهها پروژه خرد با هدف محرومیت زدایی از چهره مناطق ۳ و ۱۱ طراحی و اجرا شد.
در بخش نظارت بر سازمانها، سازمان مدیریت پسماند با اطمینانِ شهردار شیراز به مدیران جوان و شایسته این سازمان ـ مهندس خوشبخت و همکارانش ـ در این دوره از شورای اسلامی شهر شیراز یکی از درخشانترین دوران فعالیت خود راسپری کرد؛ ارائه و تصویب طرح جامع مدیریت پسماند شهر شیراز به عنوان نخستین کلان شهر ایران دارای برنامه مشخص در حوزه مدیریت پسماند، بزرگترین اقدام در راستای برنامه محور کردن مدیریت شهری بود.
در این دوران طرح طبقهبندی حقوق و مزایای پاکبانان عزیز اجرا شد و حقوق این عزیزان مطابق آیین نامههای اجرایی مربوطه برای اولین بار در طول عمر مدیریت شهری محاسبه و پرداخت میشود.
در کمیسیون نامگذاری معابر و اماکن عمومی قریب به ۶۵ درصد نامگذاریها به نام شهدای عزیز اختصاص یافت، در محلههای مختلف از جمله بلوار نصر، بلوار جمهوری اسلامی، احمدآباد صغاد، نام شهدا زینتبخش کوچههایی شد که روزگاری در آن ساکن بودند و امروز یادشان در آن کوچه ها گرمیبخش محافل است و البته چهرههای شاخص شهادت در کنار شهدای رزمنده فراموش نشدند. شهید قاسم سلیمانی، شهید محسن فخری زاده، شهید مرتضی جاویدی فرمانده همیشه پیروز گردان فجر
همچنان قریب به ۲۵ درصد نامگذاری ها به مشاهیر بزرگ شیراز اختصاص یافت که تا پیش از این کسی از آنان یاد نمیکرد. استاد حمیدی شیرازی، استاد انجوی شیرازی، استاد دکتر خدادوست، استاد شجریان، استاد منصور اوجی، قاسم دستغیب، وصاف شیرازی، پروفسور داریوش مولا و پروفسور جواد بهبودیان، دکتر محمد مصدق، زرمهر شیرازی و دیگران
در بحث احیای نام محلهها در این دوره از شورای اسلامی شهر شیراز اسامی قریب به ۳۰ محله تاریخی شیراز با هدف بازیابی هویت شهری و اجتماعی احیا شد. محلههای شاه قلیبیگی، کشن، احمدآبادصغاد، دشت چنار، سید ذوالفقار، حاجی رجب، نصیرالملک، صابونیها، چاپارخانه، کوچه مولا، کوچه قهر و آشتی،
در پایان از همه آنان که به بنده اعتماد کردند، صمیمانه قدردانی کرده و بابت همه قصورهای صورت گرفته طلب حلیت میکنم. طبیعی است برای کلانشهری چون شیراز با هزاران چالش پیدا و نهان، ایرادهای اساسی وارد باشد اما در بضاعت خود کوشیدم کمفروشی نکنیم، صلاح و صرفه عمومی شهر را بر منافع فردی و گروهی ارجحیت دادم اما به قول معروف گل بی عیب خداست.
برای منتخبان شورای اسلامی شهر شیراز در دور ششم نیز از صمیم قلب آرزوی موفقیت کرده و از درگاه خداوند توسعه روزافزون و دوام عزت کلانشهر شیراز و بهروزی مردمانش مسالت میکنم.
بگذار تا ز شارع میخانه بگذریم
کز بهر جرعهای، همه محتاج این دریم
روز نخست چون دم رندی زدیم و عشق
شرط آن بود که جز ره آن شیوه نسپریم
جایی که تخت و مسند جم میرود به باد
گر غم خوریم خوش نبود به که می خوریم
تا بو که دست در کمر او توان زدن
در خون دل نشسته چو یاقوت احمریم
واعظ مکن نصیحت شوریدگان که ما
با خاک کوی دوست به فردوس ننگریم
چون صوفیان به حالت و رقصند مقتدا
ما نیز هم به شعبده دستی برآوریم
از جرعه تو خاک زمین در و لعل یافت
بیچاره ما که پیش تو از خاک کمتریم
حافظ چو ره به کنگره کاخ وصل نیست
با خاک آستانه این در به سر بریم