عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر شیراز معتقد است زیاده خواهی انسان میراث طبیعی را به خطر انداخته است.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل شورای شهر شیراز، دکتر«قاسم مقیمی» عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر شیراز در نشست خبری با گرامیداشت هفته محیط زیست، گفت: محیط زیست و تنوع زیستی میراث ارزشمندی است که بشر آن را از نسلهای قبل به امانت گرفته و باید به نسل های بعد بسپارد اما در این میان زیاده خواهی انسان این میراث را به مخاطره انداخته طوری که بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری با خطر انقراض مواجه هستند.
وی افزود: توسعه شهرنشینی، گسترش زمینهای کشاورزی، قطع بی رویه درختان و نابودی جنگل ها به بهانه جاده کشی، احداث سدهای متعدد با توجیه تامین آب شرب و به دنبال آن خشک شدن تالابها و رودخانهها، انقراض گونه های گیاهی و جانوری، بروز پدیدههای جدید مانند گرد و غبار و وقوع طوفان های مختلف دریایی و خشکی پیامد زندگی شهرنشینی زیاده خواهی انسان از طبیعت است.
به گفته مقیمی، متاسفانه بالاترین تراز منفی زیست محیطی متعلق به فارس است و رسیدگی به دریاچههای استان فارس به ویژه بختگان و پریشان یک مطالبه جدی است.
وی با اشاره به اینکه، محیط زیست بستر تولیدات است نه ابزارهای توسعه گفت: بیاییم برای حفظ محیط زیست در پیوستن به پویش شیراز شهرستان بدون پلاستیک تلاش کنیم.
مقیمی گفت: خوشبختانه در استان قرار گرفته ایم که مجموعه ای از نخبگان در این زمینه را در خود پرورش داده است موضوع چیست و اشتباه از کجاست که صاحبنظران و کارشناسان این امر در حاشیه ماندن و اکوسیستم بیمار بدون نسخه روزبهروز بیمارتر میشود؟
وی معتقد است که حجم عمدهی نابسامانیهای محیط زیستی معنای از عدم سامانبخشی به محیطزیست فکری ما انسان هاست
مقیمی گفت: وقتی تفکر ما از انسجام و هماهنگی لازم با قواعد حاکم بر طبیعت برخوردار نباشد طبیعتاً هنجارها به ناهنجاری تبدیل می شود و از اولین عرصه هایی که آسیب می بیند حوزه ی محیط زیست است که متاسفانه خسارتهای وارده بر آن غیر قابل جبران است یا دههها و صدها سال زمان می برد تا شاید به حالت اولیه برگردد
به گفته وی، گاهی مواقع اندیشههای ماچنان فرسوده و دور از واقعیت است که هزاران اندیشهی دیگر را تحت تاثیر قرار میدهند و نتیجه ی آن هدر رفت منابع طبیعی و پایمال کردن حقوق آیندگان است که نمونههایی بیشماری از آن را در سال های گذشته در سد سازیها ، جانمایی سیستم های فاضلاب شهری، حفر چاه ها، شهر سازی و راه سازی شاهد بوده این که علاوه بر آن که مشکلی را حل نکردهاند که خود یک معضل شده اند.
عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر شیراز گفت: اتفاق نامبارکی دیگر شعاری رفتار کردن با تعاریف و شاخصههای زیست محیطی است از خود ما اعضای شورا گرفته تا بخشی از مدیران همه و همه از پیوست زیست محیطی صحبت میکنم اما در عمل رفتار و حاصل جمع کارها ما مصداق واقعی غیر زیست محیطی رفتار کردن است.
دکتر مقیمی گفت: یعنی اگر تخریب های زیست محیطی حاصل از رفتار برخی از افراد جامعه، برگرفته از عدم آگاهی و شناخت آنهاست ، رفتارهای غیر مسئولانه ی برخی از متولیان شهری بر گرفته از عدم عمل به قانون است و تبعات خسارت های منفی آن به مراتب بیشتر از رفتار یک فرد است.
وی افزود:موضوع مهم دیگر بی توجهی به علم روز محیط زیستی و یا دانش جهانی آ ن است مابه شدت در حوزه ی محیط زیست از فقر آموزشی هم از سوی مردم و هم از جانب مدیران مواجه هستیم که انتظار است سیستم آموزشی ما این نقیصه را در سال های اولیه ی تحصیل و نیز در محیط های آکادمیک بر طرف کند.
وی پیشنهاد کرد که باید جامعه را نسبت به موضوع محیط زیست حساس کرد باید محیط زیست به سبد زندگی اجتماعی افراد اضافه شود.
مقیمی افزود: باید پویش های اجتماعی را ابتدا از مسئولان آغاز و سپس گروه های مردمی به ویژه جوانان را به مشارکت در سرنوشت خود فرا بخواهیم.
وی بیان کرد: امر محیط زیست یک امر فرهنگی است و تجربه ثابت کرده است که قفل امور فرهنگی با کلید مردم باز خواهد شد.
مقیمی پیشنهاد کرد تا کمپین تبلیغاتی مشترک میان شهرداری، محیط زیست و بهداشت و درمان با سایر نهادها و سازمان های متولی در یک دوره دو یا چهار ساله شکل گیرد تا با تمرکز بر یک بخش خاص از جامعه مثل کودکان و نوجوانان که استعداد بهتری برای فراگیری دارند فرهنگ زیست محیطی را برای نسل های بعد نهادینه کنیم.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز گفت: آموزش و فرهنگ سازی یکی از کارگروههای رسانه ها در کنار تولید خبر است هرگاه نامی از خشک شدن در یاچه ها ی ایران به میان می آید همه از ارومیه یاد می کنند در حالی که کمتر کسی از باختگان و پریشان نام میبرد، من از همین جا از فرهیختگان رسانه ای می خواهم که در این باره پیشگام باشید
دکتر مقیمی گفت: استان فارس با تقویت توریسم و اکوسیستم میتواند حرف نخست در کشور را بزنند اما متاسفانه بالاترین تراز منفی متعلق به استان فارس است باید دغدغههای مسئولان محیط زیست و درخواست آنهارا جدی گرفت.
وی افزود: متاسفانه از بس قدر داشته هایمان در محیط زیست ندانستیم امروز باید برای تفریح و گردش در طبیعت دست به دامان دیگر استانها شویم و در آنجا بیاساییم
مقیمی گفت: چرا باید فقط تعداد اندکی نگران تالابها و دریاچه های این استان باشند، باید صدها هزار نفر نگران این موضوع باشند! و برای حفظ محیط زیست باید نسخه فرهنگی نوشت و این نسخه را بخش رسانه باید تبلیغ کند و آن را به سراسر کشور تعمیم دهد.
مقیمی اظهار کرد: در غرب فارس در منطقه دشت ارژن روزگاری ۲۰۰ هزار راس کل و بز وجود داشت اما با بی توجهی به محیط زیست جانوری، امروزه تعداد آن گونهها به ۱۱۰ هزار راس رسیده است.
وی ابراز تاسف کرد که، هنوز هم کسانی را سراغ داریم که به حیات وحش شلیک می کنند و در کنار لاشه آن در فضای مجازی اعلام وجود می کنند.
دکتر مقیمی گفت: جامعه پایدار در چارچوب محیط زیست پایدار تحقق می یابد و یکی از ارکان این موضوع توجه به علوم محیط زیستی است که میتواند نیاز جامعه پایدار را فراهم سازد.
وی افزود: متاسفانه حدود ۹۸درصد نظام تولید کشاورزی در استان فارس در محصولات زراعی و باغی مبتنی بر مواد سمی هستند که پرداخت یارانه و سموم سبب شده کشاورزان رغبت چندانی به روشهای مبارزه با امراض و علف های هرز نداشته باشند.