نخستین نشست تخصصی شیراز ۱۴۲۰ به همت شورای اسلامی شهر شیراز و معاونت برنامه ریزی شهرداری شیراز و با حضور کارشناسان مختلف در حوزه توسعه شهری برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل شورای اسلامی شهر شیراز، «سیدعبدالرزاق موسوی» رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر شیراز در این نشست با بیان اینکه برنامهریزی اساس کار هر سازمان و نهادی است، ادامه داد: تجربه موفق کشورهای توسعه یافته و موفق نشان میدهد یکی و شاید مهمترین علت موفقیت آنان که رضایت شهروندان را به دنبال داشته است، برخورداری از برنامه به ویژه برنامه راهبردی برای توسعه شهر است.
وی با اشاره به تعریف بانک جهانی از برنامهریزی راهبردی ادامه داد: یک برنامهریزی شهری موفق نیازمند برنامهریزی راهبردی با گستره منطقهای یا شهری است که سرمایهگذاریهای کلیدی را هدایت کرده مکانهای مناسب برای اشتغال، سکونت و حمل و نقل را تعیین کند.
موسوی افزود: همه باید به این نقطه یا هدف مشترک برسیم که بدون برنامه نمیتوانیم کار کنیم. فکر میکنم شورای شهر و شهرداری امروز به این درک و فهم مشترک رسیدهاند.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر شیراز با طرح این پرسش که چرا به برنامه راهبردی شهر نیاز داریم؟ از شهر به عنوان موجودی زنده، پویا و متحرک نام برد و افزود: اعضای این موجود باید در یک هماهنگی کامل فعالیت کنند، عدم هماهنگی موجب ناکارآمدی آن خواهد شد، امروزه موضوع اعمال مدیریت یکپارچه شهری یک نیاز عمومی است، ما باید برای اداره شهر مجموعهای از برنامههای هماهنگ داشته باشیم.
وی افزود: همه این برنامهها باید از یک هارمونی، نظم و سیاستگذاری واحد برخوردار باشند. مقصود این نیست که همه خدمات باید توسط شهرداری ارائه شود، بلکه دستگاههای خدمات رسانی شهر تحت مدیریتی هماهنگ و در نهایت وحدت به ارائه خدمات بپردازند.
موسوی معتقد است کاهش هزینهها، افزایش بهرهوری، آسایش عمومی و نظم اجتماعی و همبستگی اجتماعی از آثار این نوع مدیریت است.
وی ابراز کرد: امروز نمونههای متعددی از مشکلات و هزینههایی که برای شهروندان و شهر در نتیجه فقدان این هماهنگی ایجاد میشود، را مشاهده می کنیم، تهیه و اجرای برنامه راهبردی شهر اولین گام در جهت تحقق این مهم است.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز بیان کرد: برنامه راهبردی شهر و شهرداری بدلیل ویژگیهایی همچون ایجاد توافق بین تمامی نهادهای اثرگذار در مدیریت شهری بر یک سند راهبردی و عملیاتی برای توسعه شهری، تهیه سند راهبردی توسعه شهر به صورت فرابخشی و ترسیم آینده شهر و استفاده از اسناد فرادست توسعه شهری در سطوح مختلف ملی، استانی، فراشهری و شهری به منظور تنظیم چارچوب برنامه ریزی و پرهیز از دوباره کاریها میتواند راهگشا باشد و به تدریج زمینه تحقق مدیریت یکپارچه شهری را فراهم کند.
موسوی با اشاره به جایگاه قانونی برنامه راهبردی بیست ساله در اصول 101 و 102 قانون اساسی جمهوری اسلامی و بندهایی از ماده 80 قانون شوراها گفت: وزارت کشور با درک این ضرورت در سال 1394دستورالعملی تهیه و با عنوان دستورالعمل تهیه، تصویب، اجرا و پایش برنامه راهبردی و عملیاتی شهر و شهرداری صادر و ابلاغ کرده است.
وی افزود: نقش شورای شهر و شهرداری و سایر سازمانهای خدمات رسانی شهری در قانون و ابلاغیه وزارت کشور به روشنی تعیین شده است.
به اعتقاد موسوی برخورداری از جدول زمان بندی از شروع تا زمان تصویب از مزیتهای این دستورالعمل است.
وی بر لزوم پیش بینی مکانیزم نظارت و کنترل و نیز توجه به مشارکت عام و خاص تاکید کرد و گفت: شهرها بزرگترین کانون زندگی اجتماعی انبوه مردم هستند. بنابراین هر گونه برنامه ریزی و مداخله در آنها بدون مشارکت و همکاری جدی ناموفق خواهد بود.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر شیراز، افزود: مشارکت شهروندان در تهیه و اجرا تأثیرات گوناگونی بر فرایند تهیه و اجرای طرحهای توسعه شهری دارد و به تحقق مناسبات اجتماعی و سیاسی در میان شهروندان کمک می کند.
وی معتقد است ایجاد علاقه و اعتماد مردم برای توسعه و پیشرفت، تقویت همبستگی اجتماعی و روحیه همکاری و همدلی، استفاده بهینه از امکانات عمومی و خصوصی، کاهش هزینه ها و تمرکز گرایی، شفافیت روند تصمیم گیری و تصمیم سازی از مهمترین ویژگی اعمال نظارت عمومی و همگانی است.
موسوی از همه مدیران دستگاههای خدمات رسانی شهر، مدیران ارشد استان و شهرستان خواست شورای شهر و شهرداری را در این شرایط خاص اقتصادی، اجتماعی که بیش از هر زمان نیاز به همکاری و هماهنگی دستگاه های خدمات رسانی و مدیریت آنهاست، کمک کرده و در تهیه و اجرای برنامه راهبردی شهر مشارکت کنند.
وی ادامه داد: با توجه به ظرفیت بالای نیروی انسانی و مدیریتی و مزیتهای فراوان شهر، شیراز می تواند در تهیه و اجرای این برنامه و ایجاد زمینه اعمال مدیریت یکپارچه شهری الگویی برای کشور باشد.