طرح روشهای مدیریت بهینه آبخیز شهری ارائه شده از سوی کارشناسان پارک علم و فناوری فارس در کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی وامور بینالملل شورای اسلامی شهر شیراز، دکتر «قاسم مقیمی» گفت: بحث مدیریت یکی از چالشهای امروز جامعهی ماست.
وی افزود: با توجه به اینکه حوزه آبخیزداری بیرون از محدوده شهر با هماهنگی دستگاههای مربوطه مدیریت میشود، مدیریت محدوده شهری نیز باید از این منابع آب، برای تامین آب فضای سبز و زیباسازی شهر استفاده کند.
عضوهیات رییسه شورای اسلامی شهر شیراز گفت: با توجه به بارش فراوان باران، محدودهی شهری از نعمت آبهای زیرزمینی محروم است زیرا همهی خیابانها آسفالت شده و جذب آب به حفرههای زیرزمینی میسر نیست.
دکترمقیمی همچنین با اشاره به وجود زباله و تجمع معتادان در رودخانه خشک شیراز، بر استفاده بهینه از این رودخانه تاکید کرد.
وی ادامه داد: مقرر شد کارگروهی تخصصی با حضور نمایندههای اداره منابع طبیعی، دانشگاه شیراز، آبفا و پارک علم و وفناوری در استانداری تشکیل تا به بررسی طرح روشهای مدیریت بهینه آبخیز شهری بپردازند.
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز افزود: همچنین مقرر شد معاونت فنی شهرداری شیراز و پارک علم و فناوری نظرات و راهکارهای کارشناسی درباره این موضوع را در نشستی تخصصی ارائه کنند.
دکتر «لیلا دودمان» در این جلسه گفت: نگرش به طرح جامع آبخیزداری و مدیریت بهینه آبخیز شهری باید از حالت موردی، مقطعی و پروژهای کوتاهمدت خارج شده و به آن دیدگاه کلانتری داشته باشیم.
وی با اشاره به اکوسیستم ویژهی شهر شیراز افزود: اکولوژی شهر، تحت تاثیر توسعه شهری قرار گرفته است.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز گفت: آنچه که باید در طرح جامع مورد توجه قرار گیرد حرکت کردن به سمت استانداردهای کشورهایی که درمواجه با سیل بودند و مطالعات کاملتری را ارائه کردند از جمله اولویت دادن به شهر اسفنجی، زیرا این امر میتواند ما را به رسیدن به یک شهر ایمن که تاب اوری شهری را افزایش دهد و مدیریت چرخه آبی را احیا کند هدایت و رهنمون میسازد.
«سعید نظری» عضو شورای اسلامی شهر شیراز در این جلسه گفت: در شیراز بیش از آنکه نگران بروز سیل باشیم، باید نگران شرایط حاکم بر مدیریت منابع انرژی و آب باشیم.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز افزود: پس از بروز سیل فروردین ماه به یکباره همه به فکر مطالعه و اجرای طرحهای آبخیزداری و بهسازی مسیر مسیلها شدهاند، اما طرح جامعی برای مدیریت منابع آب در شیراز ارائه نشده است.
وی با بیان اینکه خشکسالی آزار دهنده در سالیان اخیر عمده منابع آب شیراز را تلف کرده است، اظهار کرد: پس از بروز سیل فروردین ماه به یکباره همه به فکر اجرای طرحهای آبخیز داری و بهسازی مسیر مسیلها شدهاند، اما طرح جامعی برای مدیریت منابع آب در شیراز ارائه نشده است.
وی با انتقاد از جامع نبودن طرحهای مطالعاتی مدیریت بهینه آبخیز شهری افزود: طرحهای مطالعاتی زیادی در حوزهی آبخیزداری ارائه شده است؛ این طرحها عمدتا تکراری و فاقد اثربخشی لازم است و اجرای آن با این روشها به نتیجه نخواهد رسید.
نظری خاطرنشان کرد: به نظر میرسد آبخیز شهری میتواند یکی از روشهای بهینه مدیریت منابع آب و انرژی باشد اما شرایط فعلی شیراز، طرح جامع و ترکیبی را میطلبد تا از دوباره کاری جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه کارشناسان تاکنون موفق نشدهاند طرحهای مدرن و خلاقانه متناسب با ساختار جغرافیایی شهر شیراز ارائه کنند، افزود: وجود حداقل ۸۰۰ هکتار باغ در قلب شیراز، اهمیت وجود طرحهای کارآمد مدیریت منابع آب را جدیتر میکند.
عضو کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز بر توجه به خشکسالی و تغییرات اقلیمی جهان تاکید کرد و افزود: عمده طرحهای ارائه شده بر موضوع سیل فروردین ماه تمرکز دارد و از چالشهای اصلی شیراز در حوزه مدیریت منابع آب غفلت شده است.
نظری با بیان اینکه باید از نگرشهای یکبعدی در منابع آب خودداری کنیم، ادامه داد: شهر شیراز به طرح جامعی نیاز دارد که همزمان مجموعهای از عوامل اثرگذار در حوزه منابع آب از جمله سیل، خشکسالی، کم ابی، شیوه انتقال آب به مراکز مورد نیاز از جمله باغها، تغذیه سفرههای زیرزمینی، قنوات و دریاچه های اطراف شهر، جلب مشارکتهای عمومی و احیانا عوامل دیگر را مورد مطالعه قرار داده و پیشنهاد کاربردی به همراه داشته باشد.